Blog

De FTC herzag in 2012 zeer grondig haar 'Green Guides'. Deze bepalen welke milieuclaims (in woord én beeld) al of niet door de beugel kunnen.

Op de website van Sustainable Brands vind u een voorbeeld van het de concrete toepassing van deze reglementering. Vergeet de geluidsweergave niet in te schakelen boven de presentatie.

In 'Creating a Sustainable Brand: A Guide to Growing the Sustainability Top Line', Henk Campher, SVP of Business+Social Purpose & Managing Director of Sustainability at Edelman, challenges some commonly accepted sustainability ideas and introduces a simple Sustainable Brand Model that brands can use to identify their strengths and weaknesses.

Cover 'Creating a Sustainable Brand'Dit boek is de nieuwste telg van de DōShorts Sustainable Business Collection. Meer achtergrondinformatie ook op de website van Sustainable Brands.

Beth Bell, één van onze gastsprekers op het seminarie van 2013, organiseert The London Sustainable Production Eco-Expo

"It is a one night networking and information sharing event to connect those in the entertainment media sector who are looking to push sustainability forward within the industry."

Deze expo vindt plaats op 10 april in Londen en is gratis toegankelijk. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

Delhaize, sponsor van het Seminarie 'Duurzaam communiceren. Communiceren over duurzaamheid' editie 2013, is de eerste supermarktketen ter wereld die zich engageert om palmolie gelinkt aan ontbossing uit zijn producten te bannen.

In het kader van een Greenpeace-actie stuurden meer dan 25.000 mensen  de voorbije weken een mail naar de directeur van Delhaize. Honderden anderen lieten een bericht achter op de Facebookpagina van de keten of spraken hun plaatselijke winkelverantwoordelijke aan. Allemaal met dezelfde vraag aan Delhaize: garanderen dat de palmolie in zijn huisproducten niet bijdraagt aan ontbossing en het uitsterven van de Sumatraanse tijger.

Vorige week was het zover: Delhaize kondigde aan dat het tegen 2018 een nulontbossingsbeleid invoert voor het merendeel van zijn producten.

De beslissing van Delhaize is een belangrijk precedent. Met meer dan 3000 verkooppunten in 10 landen op 3 continenten, is Delhaize niet alleen een belangrijke verbruiker van palmolie, maar ook een wereldspeler van formaat. Bovendien is Delhaize de eerste supermarktketen ter wereld die een nulontbossingsbeleid voor palmolie aankondigt. Concurrenten als Carrefour en Colruyt kunnen zich nu niet langer verschuilen achter hun talrijke leveranciers en de complexiteit van hun keten. Ze moeten nu het voorbeeld van Delhaize volgen en een nulontbossingsbeleid ontwikkelen.

Als Delhaize het kan, kunnen zij het ook! Zo besluit Greenpeace. Meer informatie vindt u in het volledige bericht en op de website van Delhaize Group.

We beloofden dat we de overschotten van het seminarie naar Moeders voor Moeders zouden brengen en dat deden we ook.

De hoofdmoot betrof het overschot aan cateringingrediënten uit het bio- en fair trade-gamma van sponsor Delhaize. Tomaten in blik, koekjes, muffins, kruidenkaas, ketchup, mayonaise, fair trade-koffie en -thee, palmolievrije choco,... het was allemaal zeer welkom. Van onze waardentafel konden we er ook nog enkele verpakkingen Coca-Cola Zero en Method handzeepflacons aan toevoegen.

"Onze medewerkers zullen deze artikelen met zorg sorteren en stockeren om ze dan te verwerken in de voedings- en verzorgingspakketten die we aan onze mama's meegeven." Zo luidt het in de bedankingsbrief die we inmiddels ontvingen.

Onze tweede editie is een feit. Meer dan 170 deelnemers kregen, om het met de woorden van green marketing goeroe John Grant te verwoorden, 'a complete' meal als het gaat om marketing en communicatie van duurzaamheid en MVO.  De komende dagen en weken brengen we het relaas van de dag aan de hand van video's, reacties, foto's,... Een overzicht van de dag in hoofdlijnen vindt u alvast terug in het vandaag uitgestuurde persbericht. (Met hartelijke dank aan ghostwriter-van-dienst Tom Torremans (Sensato en Susta)).

Argus, partner van het seminarie, interviewde John Grant. De groene marketinggoeroe én keynote spreker op het seminarie blijft ondanks alles optimist.

Slim samenwerken (zijn boek Co-opportunity bulkt van voorbeelden), systeemdenken, lokale duurzaamheidsinitiatieven,... het zijn zaken waar John sterk in gelooft als het erom gaat een betere wereld te creëren. Maar 'marketingjongens hebben tevergeefs getracht om groen sexy te maken'... Lees het interview op de website van Argus en, niet te missen, grijp de kans om John Grant volgende week donderdag live aan het woord te horen tijdens het Seminarie 'Duurzaam communiceren. Communiceren over duurzaamheid'. U kunt zich nog steeds inschrijven.

Maud Vanhauwaert beschrijft zichzelf op haar website als relatief sympathiek. Als tekstperformer was ze vorig jaar misschien wel dé verrassing van de dag. Met haar lichtjes absurde, ogenschijnlijk naïeve maar oh zo poëtische kijk op duurzame communicatie wist ze op 30 minuten tijd de harten van alle, niets vermoedende deelnemers voor zich te winnen. Ze trapt dit jaar opnieuw het namiddagprogramma af. En u gaat opnieuw voor de bijl. Gegarandeerd.

Hoewel 'storytelling' een enorm buzzword is in marketing en communicatie, twijfelen de meeste communicatiedirecteuren bij 20 Britse topbedrijven over de daadwerkelijke waarde ervan. Onderzoek onder hun doelgroepen laat zien dat storytelling nu nog niet effectief genoeg is om een goede reputatie te kweken. Het publiek is inmiddels ook behoorlijk story-savvy.

Storytelling bereikt wel zijn doel als het verhaal unisono luidt doorheen de volledige organisatie, de werknemers het ook bewust (en onbewust) mee uitdragen; met andere woorden: wanneer alles klopt.

Interessante post in Marketing Online en zes tips voor storytelling-met-resultaat erbovenop.  Interessante lectuur met het oog op de inspiratiesessie in het programma van het seminarie.

De onschuldige hand heeft nogmaals haar werk gedaan. Deze vijf gelukkigen ontvangen het boek ‘In het oog van de storm, over mensen, geschiedenis en klimaatverandering’ van Luc Goeteyn en Chris Jacobson: Marianne Huyghebaert (Randstad), Hilde Willems (Provincie Vlaams-Brabant), Astrid Van Parys (Colruyt Group Services), Pascale Van den Bosch (Induss) en Anke D’Halleweyn (Vlaams Instituut voor de Logistiek).

Nog één maal zetten we een duurzaam boek in de verf. Tot 8 oktober maakt iedere nieuwe inschrijver kans op één van vijf exemplaren van ‘Upcycling, van rommel tot design’ van Evy Puelinckx. Een boek vol tips en tricks voor wie zelf aan de slag wil met upcycling.

Ontdek meer duurzame lectuur op Managementbib.com en in onze boekenhoek op het Seminarie Duurzaam Communiceren. Vergeet dus zeker uw inschrijving niet!